درباره رشته و دوره دکتری دندانپزشکی

 

دندانپزشکی شاخه ای از علوم پزشکی است که هدف آن تامین، حفظ و ارتقای سلامت دهان مردم از طریق دانش آموختگانی است که دانش، هنر و مهارت تشخیص، پیشگیری و درمان بیماری های دهان و دندان را دارند.

دوره دکتری عمومی دندانپزشکی پایه و بنیان تمامی رشته های تخصصی دندانپزشکی محسوب می شود. از این منظر، کسب مهارت های مورد انتظار در این دوره نه تنها برای ارایه خدمات مناسب به مردم و جامعه ضروری است، بلکه موفقیت در دوره های تخصصی نیز به آن نیاز مبرم دارد

ماده 1 ) شرایط ورود به دوره دکتری عمومی دندانپزشکی به شرح زیر است :

1-1-پذیرفته شدن در آزمون ورودی .

2-1- برخورداری از سلامت کامل تن و روان برابر ضوابط شورای عالی برنامه‌ریزی علوم دندانپزشکی.

3-1- مجاز بودن به ادامه تحصیل از نظر قوانین و مقررات جاری کشور و داشتن شرایط عمومی ورود به آموزش عالی برابر مصوبات شورای عالی انقلاب فرهنگی .

4-1- داشتن گواهینامه پایان دوره متوسطه ( نظام قدیم) و یا گواهینامه دوره پیش دانشگاهی ( نظام جدید) از داخل یا خارج کشور مورد تایید وزارت آموزش و پرورش ( باتوجه به نظام جدید آموزش متوسطه) یا برابر آموزشهای حوزوی ( مطابق مصوبات شورای عالی انقلاب فرهنگی ).

5-1- سپردن تعهد خدمت بر اساس ضوابط و قانون آموزش رایگان و پرداخت شهریه مطابق تعرفه و مقرراتی که از طریق مراجع ذیربط صادر می‌شود.

تبصره 1 : چنانچه دانشجو با توجه به ضوابط اعلام شده در دفترچه آزمون سراسری سازمان سنجش آموزش کشور از سلامت جسمی و روانی لازم برای دوره دکتری عمومی دندانپزشکی برخوردار نباشد ، براساس نظر شورای پزشکی دانشگاه ، اجازه تحصیل در دوره دکتری عمومی دندانپزشکی را ندارد .

تبصره 2 : ارائه تاییدیه تحصیلی دوره متوسطه نظام قدیم یا پیش دانشگاهی نظام جدید در زمان ثبت نام و حداکثر تا پایان نیمسال اول تحصیلی و ارائه اصل گواهینامه پایان دوره متوسطه یا اصل گواهینامه دوره پیش دانشگاهی حداکثر تا یک سال بعد از ثبت نام اولیه الزامی است .

 ماده 2 ) پذیرفته شدگان آزمون ورودی موظفند در مهلت هایی که توسط سازمان سنجش یا دانشگاه اعلام می شود برای نام نویسی و انتخاب واحد به دانشگاه ذیربط مراجعه کنند، عدم مراجعه نمایند. عدم مراجعه برای نام نویسی در نخستین نیمسال تحصیلی پس از اعلام نتایج آزمون ، انصراف از تحصیل تلقی خواهد شد.

ماده 3) دانشجو موظف است در هر نیمسال تحصیلی در زمانی که دانشگاه اعلام می کند، برای ادامه تحصیل وانتخاب واحد به اداره آموزش مراجعه کند. عدم مراجعه دانشجو برای نام نویسی در یک نیمسال بدون اطلاع و عذر موجه به منزله ترک تحصیل است و دانشجو اخراج خواهد شد.

 مادة 4 ) دانشجوی دوره دکتری عمومی دندانپزشکی در یک زمان حق نام‌نویسی و ادامه تحصیل در بیش از یک رشته و در یک یا چند دانشگاه اعم از دولتی یا غیر دولتی را نخواهد داشت. در صورت تخلف به تشخیص کمیته نظارت بر حسن اجرای مقررات آموزشی وزارت متبوع ، از ادامه تحصیل در یکی از رشته های انتخابی محروم و سوابق تحصیلی وی باطل اعلام می‌شود و دانشجو در این حال موظف است کلیه هزینه های مربوط به رشته حذف شده را مطابق تعرفه های تعیین شده به دانشگاه ذیربط بپردازد.

تبصره : دانشجویان ممتاز ( استعدادهای درخشان) از شمول این ماده مستثنی و تابع آیین نامه و ضوابط مربوط به خود می باشند.

ماده 5) آموزش دوره دکتری عمومی دندانپزشکی مبتنی بر نظام واحدی است .

 ماده 6) در نظام واحدی، میزان هر درس با تعداد واحدهای آن درس سنجیده می شود و قبولی یا عدم قبولی دانشجو در یک درس به همان درس محدود است .

 ماده 7) هر واحد درس، مقدار یا میزان درسی است که مفاد آن به ترتیب به صورت نظری 17 ساعت ، عملی ( یا آزمایشگاهی) 34 ساعت در طول یک نیمسال تحصیلی یا دوره تابستانی و طبق برنامه مصوب شورای عالی برنامه ریزی تدریس می شود.

 ماده 8) برنامه دوره دکتری عمومی دندانپزشکی شامل مراحلی به شرح زیر است:

مرحله اول : دروس عمومی و علوم پایه و تعدادی از دروس اختصاصی

مرحله دوم : دروس اختصاصی دندانپزشکی

 ماده 9) هر سال تحصیلی مرکب از دو نیمسال تحصیلی و در صورت ضرورت و داشتن شرایط وامکانات یک دوره تابستانی است . هر نیمسال تحصیلی عبارت از 17هفته آموزشی و دوره تابستانی برابر 6 هفته آموزشی با رعایت مفاد ماده7 است.

تبصره 1 : طول مدت امتحانات پایان نیمسال یا پایان دوره تابستانی جزو مدت 17 هفته و 6 هفته آموزش محسوب نمی شود.

 ماده 10)در دوره بالینی هر نیمسال تحصیلی مشتمل بر چند بخش آموزش بالینی است . تعداد بخشهای دوره بالینی در طول هر نیمسال تحصیلی با توجه به مدت زمان لازم برای آموزش هر بخش توسط شورای آموزشی دانشگاه تعیین می شود.

 ماده 11) کلیه دانشگاهها و دانشکده های علوم پزشکی موظفند برنامه درسی و سرفصل مصوب شورای عالی برنامه ریزی علوم پزشکی را اجرا نمایند.

تبصره 1: ترتیب دروس با رعایت پیش نیازها، روش تدریس و جابجا کردن ریز مواد و طرح مطالب جدید در یک درس و انتخاب منابع برعهده دانشگاهها و دانشکده‌های علوم پزشکی است . بدیهی است منابع جهت امتحان جامع علوم پایه از طرف وزارت متبوع تعیین می‌شود.

تبصره 2: آن دسته از دانشگاهها و دانشکده های علوم پزشکی که حداقل سه دوره دکتری عمومی دندانپزشکی فارغ التحصیل داشته اند، در صورت تایید شورای آموزش دانشکده و دانشگاه می توانند با توجه به مقتضیات وامکانات، حداکثر به میزان ده درصد کل واحدهای دوره، به برنامه مصوب اضافه کنند.

 ماده 12) در پایان مرحله اول ، امتحان جامع علوم پایه برگزار می‌شود و قبولی در این امتحان جامع شرط ورود به دوره بعدی می‌باشد.

 ماده 13) شرکت در امتحان جامع علوم پایه ، تا سه نوبت مجاز است . چنانچه دانشجو در امتحان مزبور نمره قبولی کسب نکند از ادامه تحصیل در دوره دکتری عمومی دندانپزشکی محروم می شود.

تبصره 1: غیبت غیر موجه در امتحان جامع علوم پایه به منزله یک نوبت شرکت در امتحان محسوب می شود.

تبصره 2 : دانشجویی که به علت مردود شدن در امتحان جامع علوم پایه از ادامه تحصیل در رشته دندانپزشکی محروم می شود، می تواند برابر دستور‌العمل تغییر رشته دانشجویان دوره های دکتری عمومی پزشکی ، دندانپزشکی و داروسازی که از ادامه تحصیل در دوره دکتری عمومی محروم می شوند، مصوب بیست و دومین جلسه شورای عالی برنامه ریزی علوم پزشکی مورخ 28/4/82 ، به رشته دیگری در مقاطع کاردانی ، کارشناسی پیوسته و کارشناسی ناپیوسته تغییر رشته دهد.