دانشکده دندان پزشکی شیراز
جراحی افزایش طول تاج دندان از زبان هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی شیراز
جراحی افزایش طول تاج دندان، نوعی از جراحی های رایج لثه می باشد که در طی آن، طول تاج دندان با برداشتن لثه و استخوان اطراف دندان، افزایش می یابد.
دلایل افزایش طول تاج دندان:
1- زیبایی (esthetic)
گاهی سطح زیادی از طو دندان توسط بافت نرم لثه پوشانده شده و در نتیجه ظاهری نازیبا به خود گرفته است. در این حالت پریودنتیست (متخصص بیماری های لثه) با برداشتن لثه اضافه و شکل دادن به بافت استخوانی اطراف، میزان بیشتری از سطح دندان را نمایان ساخته و ظاهری زیبا به آن می بخشد. در برخی افراد نیز در هنگام لبخند زدن، میزان لثه نمایان شده بیش از حد طبیعی (gummy Smile) می باشد و این امر باعث لبخند نازیبا در این افراد می گردد. در این موارد نیز می توان در صورت امکان با انجام جراحی افزایش طول تاج دندان به زیبا تر شدن نمای لبخند بیمار کمک کرد.
2-حفظ دندان های آسیب دیده
ممکن است دندان در اثر شکستگی و یا پوسیدگی، تمام و یا بخشی از تاج خود را از دست داده که در این صورت کار ترمیم آن با مشکل مواجه خواهد شد. در این حالت با انجام جراحی افزایش طول تاج حفظ دندان ممکن شده و امکان گذاشتن پروتز بر روی آن امکان پذیر می گردد.
3- ایجاد گیر بیشتر
گاهی اوقات دندان به علت ارتفاع کم نمیتواند روکش را روی خودش نگه دارد؛ بنابراین با جراحی، طول تاج افزایش پیدا کرده و گیر روکش زیاد خواهد شد.
شیوه انجام عمل جراحی افزایش طول تاج
پریودنتیست به منظور انجام عمل جراحی افزایش طول تاج بر روی دندان آسیب دیده، ابتدا آن موضع را بی حس نموده و پس از آن با ایجاد برش بر روی بافت لثه ای اطراف دندان نسج آن را آزاد کرده و به آرامی از اطراف دندان کنار می زند تا ریشه و بافت استخوانی نگهدارنده آن نمایان شود. در پاره ای از موارد، تنها برداشتن مقدار کمی از بافت لثه کافی است تا دندان را آماده پذیرش روکش سازد ولی در بیشتر مواقع باید چند میلی متر از استخوان نگهدارنده ریشه نیز برداشته شود تا حدود سه تا چهار میلی متر از دندان در بیرون از بافت استخوانی فک قرار گیرد.
پس از آن که پریودنتیست از افزایش طول تاج دندان به میزان لازم اطمینان حاصل کرد، محل جراحی با سرم استریل شست و شو داده شده و لثه بخیه زده میشود. همچنین به منظور محافظت موضع جراحی شده از تحریکات، روی آن را با خمیر پانسمان میپوشانند. خمیر پانسمان در عرض کمتر از نیم ساعت سخت شده و بیمار باید هفت تا 10 روز پس برای برداشتن پانسمان و کشیدن بخیه ها مراجعه کند./ف.حسینی مجد
دکتر زهرا امامی متخصص و عضو هیأت علمی گروه آموزشی پریودانتیکس دانشکده دندانپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شیراز